Gräsmark, Omgeving

Gräsmark

24/07/2015
7 Maart

Op het plekje waar wij wonen kan je de kerkklokken van het beroemde kerkje nog net horen luiden.

1 Juni mooi

Ik heb nooit veel om kerken gegeven, of ze mooi gevonden en ik heb er heel wat gezien in mijn leven. Maar dit kerkje van Gräsmark daar werd ik op slag verliefd op. Als je bij de camping Gräsmarks garden staat (tegenover het kerkje) en je kijkt over het water, dan maakt het niet uit wat voor weer het is, want bij regen, sneeuw, zon en wolken het is altijd mooi.

Gräsmark is een klein dorpje boven in de favoriete provincie van Zweden (Värmland) die precies even groot is als half Nederland. Er wonen 274.002 mensen die zich vooral in de grotere steden bevinden. De provincie Värmland grenst links aan Noorwegen en rechts aan het grootste meer van Zweden. Gräsmark ligt precies ter hoogte van Oslo (Noorwegen) nog net in het warmste gedeelte van Zweden. Het kerkje moet U met eigen ogen van binnen komen bekijken, dat is met geen pen te beschrijven zo mooi. Helemaal beschilderd van binnen. Het plafond weerspiegeld God en de aartsengelen en de hel. Erik Jonaeus heeft daar in 1770 een prachtig werk van gemaakt. Dat was 7 jaar nadat het kerkje gebouwd werd.

Wie het kerkje van binnen heeft gezien, wil ook een blik werpen op het kerkhof er omheen. Hier valt het heel erg op hoe oud de mensen zijn geworden die daar liggen. Allemaal tussen de 85 en 100 jaar, op een enkel ongelukje na. We keken op een graf van een man die in India was geboren en overleden in Stockholm. Wij vroegen ons af, waarom hij hier begraven wilde worden. Al heel wat keren sinds we hier wonen zijn we langs het kerkje gelopen. Je kan er zelfs omheen lopen langs de andere kant van het meer. Soms vraag ik me af of meer mensen dat hebben, alsof er een magneet in het kerkje zit. met margrietenDe foto’s die ik geschoten heb, met lupines en margrietjes voor het kerkje. Een hekwerk van een ander huis in Gräsmark. De foto’s kunnen bijna niet mislukken. Er komt vast nog een winter, dat ik mij op het ijs waag en van daaruit een foto maak. Iedere keer als je Gräsmark in komt rijden met de auto en je vangt een glimp op van het kerkje, dat je niet kunt missen, dan krijg ik het fijne gevoel van thuis te zijn in Zweden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply