Belevenissen, DIngen maken, Gräsmark, Omgeving, Onderweg

JAM MAKEN

09/07/2014
mooie grote

Vruchten plukken: 19 Augustus 2015

Waarschijnlijk voor de laatste keer dit jaar liep ik een klein stukje de berg op om frambozen te plukken die langs het pad groeien. De afgelopen vijf dagen was het schitterend weer en steeds tegen de dertig graden, dus dan verdrogen de frambozen snel of worden overrijp en vallen eraf. Piepeloen liep mee, maar toen ik ergens met mijn emmertje ’t struikgewas in dook en bemerkte dat ik hem niet meer in de gaten kon houden ging hij zijn eigen gang. Ik had mijn laarzen aangedaan tegen teken en mieren die graag omhoog lopen als ze de kans krijgen. Maar op een laars glijden ze uit. En op mijn blote armen had ik wat eigengemaakte pepermunt olie gesmeerd. De vliegen en muggen als die er zitten ruiken mijn zweet dan minder snel en komen niet op mijn arm zitten. Maar bij erg mooi weer is er geen mug te bekennen. De lekkerste en grootste frambozen hangen altijd onder de blaadjes. Ik dacht je moet toch eigenlijk een beetje gek zijn om dit te gaan doen. Overal voelde ik beestjes kruipen en het zweet gutste al snel van mijn hoofd af. Ik stond krom gebogen en soms wankel op een stronk of steen of ergens tussen takken en hooggras. Opeens zat er een grote spin op de rand van mijn emmertje. Hij had een wit lijf met een kruis erop. Ik heb hem een klein zetje gegeven toen ik bekomen was van de schrik. Je wil je emmertje, dat na een uur plukken nog maar driekwart vol zit, niet laten vallen natuurlijk. Ik dacht aan de heerlijke jam die ik zou gaan maken, en ieder vruchtje is er één. Net toen ik dacht, mooie framboos met kevernou houd ik het voor gezien, zag ik nog een paar mooie takjes met frambozen. Een vogel vloog verschrikt op, die had het goed gezien, dat ze daar lekker dik en groot waren. Met één hand houd ik het takje omhoog waarna ik ’t takje over pak met een paar vingers waar ik het emmertje mee vast houd. Dan pluk ik met de andere hand de frambozen. En frambozen kan je het beste heel langzaam plukken. Zodat je alleen het framboosje eraf trekt en niet het kroontje waar hij aan zit. Dan hoef je ze amper schoon te maken voordat ze de pan in gaan. Mijn emmertje was bijna vol, toen ik aan een takje een grote groen/gele kever zag zitten die zich vastgebeten had in een framboos. Tjonge dacht ik, had ik ook gedaan als ik een kever was. Me goed vastbijten in een lekkere framboos. Daar wilde ik een foto van nemen. Het emmertje voorzichtig tussen mijn ene arm geklemd en peuterde ’t ritsje van mijn camera los. Met 1 hand moest ik het takje omhoog houden en met de andere een foto nemen. Het emmertje met uiterste concentratie vast blijven klemmen. En zie het is gelukt.

Voor een lekker potje frambozen jam heb je best veeFrambozen jam gemaaktl nodig dacht ik. Niet alleen gelei suiker maar ook liefde, aandacht, geduld, techniek, uithoudingsvermogen, lef, tijd, goeie kleding en geen angst voor beestjes. Als je al die ingrediënten hebt, dan krijg je de lekkerste jam.frambozen op het blad


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply